Oscara za najlepší film získala snímka 12 rokov otrokom

03.03.2014 Celý región

Prvého Oscara získal herec Jared Leto za Klub poslednej nádeje 
 
Los Angeles 3. marca (TASR) - Prvého Oscara pre herca vo vedľajšej úlohe si odniesol 42-ročný Jared Leto za svoje stvárnenie HIV-pozitívnej transgenderovej ženy v dráme o AIDS nazvanej Klub poslednej nádeje. Pre to, aby mohol hrať Rayon, musel Leto podľa agentúry Reuters schudnúť 13-18 kilogramov.

Leto sa filmom Klub poslednej nádeje vrátil k herectvu po päťročnej pauze, kedy sa venoval iba hudbe ako frontman alternatívnej rockovej skupiny 30 Seconds to Mars.

"Toto je pre 36 miliónov ľudí tam vonku, ktorí prehrali svoj boj s AIDS," povedal pri preberaní sošky Oscara. "Pre tých z vás, ktorí pocítili nespravodlivosť pre to, koho milujú alebo pre to, kto sú, stojím tu s vami a pre vás," vyhlásil.

Klub poslednej nádeje rozpráva skutočný príbeh narkomana Rona Woodroofa v podaní Matthewa McConaugheyho, ktorý pašoval do USA potrebné, ale neschválené lieky a distribuoval ich ďalším pacientom s AIDS. So sladkou a tolerantnou Rayon uzavrel nepravdepodobné priateľstvo a spojenectvo.

Film mal šesť Oscarových nominácií vrátane herca v hlavnej úlohe (McConaughey) a najlepšieho filmu.

Leto prerušil svetové turné svojej kapely, aby sa mohol zúčastniť na dnešnom odovzdávaní Oscarov, na ktoré ho sprevádzala jeho matka Constance.
 
 
 
Oscara pre cudzojazyčný film získala talianska snímka Veľká nádhera

Los Angeles 3. marca (TASR) - Talianska dráma Veľká nádhera si na dnešnom udeľovaní cien Americkej akadémie filmových umení a vied v Los Angeles odniesla Oscara pre najlepší neanglicky hovorený film.

Film režiséra Paola Sorrentina bol považovaný za favorita v tejto kategórii. Sleduje úvahy starnúceho spisovateľa o živote a jeho hľadanie jeho zmyslu medzi smotánkou v Ríme.

Snímka o rodáčke z Prahy Alici Herzovej-Sommerovej, ktorá zomrela v Londýne vo veku 110 rokov, The Lady in Number 6 (Žena v čísle 6), si odniesla Oscara pre najlepší krátky dokumentárny film. "Mala úžasnú schopnosť radovať sa a odpúšťať," povedali tvorcovia o hrdinke, ktorá prežila holokaust.

Snímka 20 Feet from Stardom (Hlasy v pozadí) má Oscara pre celovečerný dokumentárny film. Je o mužoch a ženách spievajúcich v pozadí niektorých z najslávnejších piesní, ktoré boli kedy nahrané.

V kategórii animovaného filmu získalo Oscara Ľadové kráľovstvo zo štúdia Walta Disneyho. Hudobná rozprávka o vzťahu medzi dvoma kráľovskými sestrami v ľadovom škandinávskom kráľovstve je prvým víťazstvom Animačného štúdia Walta Disneyho od jeho založenia v roku 2002. 
 
 
 
Oscara za najlepší film získala snímka 12 rokov otrokom
 
Los Angeles 3. marca (TASR) - Britská dráma z otroctva 12 rokov otrokom získala v noci nadnes cenu Americkej akadémie filmových umení a vied pre najlepší film ako vôbec prvá snímka v 86-ročnej histórii Oscarov, režírovaná režisérom čiernej pleti.

Snímka režiséra Steva McQueena získala ešte dvoch ďalších Oscarov, a to v kategórii herečka vo vedľajšej úlohe pre Lupitu Nyong'ovú, bola to jej prvá filmová úloha, a v kategórii najlepší adaptovaný scenár. Bol spracovaný na základe pamätí slobodného čierneho muža Solomona Northupa, predaného do otroctva.

Najviac Oscarov si odniesol sci-fi film Gravitácia so Sandrou Bullockovou v jednej z hlavných úloh, ktorý premenil sedem z desiatich nominácií, vrátane najlepšej réžie pre mexického režiséra Alfonsa Cuaróna. Bol to súčasne prvý Oscar pre režiséra z Latinskej Ameriky, uviedla agentúra Reuters. Ďalšie Oscary má Gravitácia za kameru, strih, hudbu, zvukové efekty a ďalšie technické kategórie.

Nízkorozpočtová dráma Klub poslednej nádeje o aktivistovi boja proti AIDS získala troch Oscarov, za masky a obe mužské herecké kategórie. Matthew McConaughey v hlavnej úlohe stvárnil obeť AIDS a Jared Leto vo vedľajšej úlohe HIV-pozitívnu transsexuálku.

V ženskej kategórii si Cate Blanchettová odniesla Oscara za Jasmínine slzy (hlavná úloha), a kenská herečka Lupta Nyong'o za vedľajšiu úlohu vo filme 12 rokov otrokom.

Talianska dráma Veľká nádhera si na dnešnom udeľovaní cien americkej filmovej akadémie v Los Angeles odniesla Oscara pre najlepší neanglicky hovorený film. Snímka režiséra Paola Sorrentina, ktorá bola považovaná za favorita, sleduje úvahy starnúceho spisovateľa o živote a jeho hľadanie jeho zmyslu medzi smotánkou v Ríme.

Snímka o rodáčke z Prahy, pianistke Alici Herzovej-Sommerovej, ktorá prežila holokaust a zomrela v Londýne vo veku 110 rokov, The Lady in Number 6 (Žena v čísle 6), si odniesla Oscara pre najlepší krátky dokumentárny film. "Mala úžasnú schopnosť radovať sa a odpúšťať," povedali tvorcovia o hrdinke.

Disneyho animované štúdio získalo za Ľadové kráľovstvo svojho prvého Oscara od založenia tejto kategórie v roku 2002.

Film Špinavý trik režiséra Davida O'Russella odišiel s prázdnymi rukami, hoci mal 10 nominácií, rovnako ako Gravitácia. 
 
 
 
Výsledky udeľovania filmových cien Oscar 2014
 
Los Angeles 3. marca (TASR) - Súhrnný zoznam udelených cien Oscar v jednotlivých kategóriách.

NAJLEPŠÍ FILM - 12 rokov otrokom
CUDZOJAZYČNÝ FILM - Veľká nádhera, Taliansko
RÉŽIA - Gravitácia - Alfonso Cuarón
HEREC V HLAVNEJ ÚLOHE - Matthew McConaughey - Klub poslednej nádeje
HEREČKA V HLAVNEJ ÚLOHE - Cate Blanchettová - Jasmínine slzy
HEREC VO VEDĽAJŠEJ ÚLOHE - Jared Leto - Klub poslednej nádeje
HEREČKA VO VEDĽAJŠEJ ÚLOHE - Lupita Nyong'ová - 12 rokov otrokom
PÔVODNÝ SCENÁR - Ona
ADAPTOVANÝ SCENÁR - 12 rokov otrokom
ANIMOVANÝ FILM - Ľadové kráľovstvo
DOKUMENTÁRNY FILM - 20 Feet from Stardom
KRÁTKY ANIMOVANÝ FILM - Mr. Hublot
KRÁTKY DOKUMENT - The Lady in Number 6: Music Saved My Life
KRÁTKY FILM - Helium
KAMERA - Gravitácia
MASKY - Klub poslednej nádeje
KOSTÝMY - Veľký Gatsby
STRIH - Gravitácia
PÔVODNÁ PIESEŇ - Let It Go z Ľadového kráľovstva
HUDBA - Gravitácia
STRIH ZVUKU - Gravitácia
VIZUÁLNE EFEKTY - Gravitácia 
 

Vyberte región